Hidrosjetva jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina sijanja trave. Ova metoda predstavlja jednostavan i brz način ozelenjavanja dvorišta, u kome se smješa sjemena, vode, gnojiva i zaštitnog malča prska po zemljištu kako bi se dobila zdrava i brzo rastuća trava.

Pored toga što hidrosjetvom možemo lako zasaditi travnjak kako na velikim, tako i na onim vrlo nepogodnim površinama. Formiranje ovakvih travnjaka podrazumjeva i niz drugih prednosti.

Takođe, travnjak dobijen hidrosjetvom je jednostavan za održavanje, zahtjeva manju upotrebu vode i otporniji je na sušu. Sve ovo što smo do sada naveli objašnjava nagli porast popularnosti ovog načina uređenja dvorišta i travnjaka.

Prije samog prskanja zemljišta, pravimo mješavinu tako da je prilagodimo jedinstvenim karakteristikama vašeg budućeg travnjaka. Nakon toga ovom mješavinom sjemena, vode i zaštitnog malča ravnomjerno prskamo zemljište. U zavisnosti od vlage, temperature, ali i jednostavne njege, vaš travnjak može biti novi zeleni identitet vaše bašte u roku od deset dana.